Vad är Gudinnan?

Att förklara i ord vad Gudinnan är för mig kan aldrig lyckas. Hon är för stor, för ogripbar. Hon är allt inom och utom mig. Hon är Moder Jord, Mormor Sol och Syster Måne. Hon är träden som blommar om våren och ger frukt om hösten. Hon är vintern med dödens vita snö och kyla, hon är fröet som gror i den mörka jorden. Hon är livmodern och hon är graven. Hon är början och slutet. Alfa och Omega. Hennes namn är otaliga och hon har varit människans följeslagare sedan homo sapiens såg dagens ljus.

Vad vi kallat Gud de senaste 5000 åren kan inte mäta sig med hennes kraft och storslagenhet. Torans, Bibelns och Koranens gud var hennes son, hennes älskare, som svartsjuk och maktgalen störtade sin moder, sin älskade, och själv satte sig på tronen, med ett fruktansvärt resultat. I många myter berättas det om hur den manlige guden dödade Gudinnan, urmoder..i de sumeriska myterna, i de keltiska..draken dödas av "hjälten"..ormen förleder människans i Edens lustgård..Gudinnan utmålades som människans fiende, hennes gåvor brännmärktes som skamliga och syndfulla. Sexualiteten, kvinnans kropp, menstruationen, magin, kunskapen..allt detta var av ondo enligt patriarkatets gud. Världen skulle inordnas i klasser, kaster, kvinnan skulle domineras av mannen, naturen härskas över, folket hållas i schack genom okunskap och människovidrig moral.

Idag skördar vi frukterna av denna maktomstörtning, detta samhällsbygge baserat på principer som går emot allt naturen och människan är skapta för. En värld som blöder av våld, förtryck, miljöförstöring och orättvisor. Kvinnor över hela världen misshandlas, stympas, våldtas och mördas, barn och män likaså. Moder Jord exploateras av hänsynslösa rovdjur som enbart tänker på sin egen vinning. Skogar skövlas, vattendrag försuras, hela ekosystem slås ut. Och varifrån kommer denna skövling? Den har inte uppstått över natt. Våra nervsystem har förvridits och förgiftats av de patriarkaliska religionernas tes om att människan står över naturen och det är vår uppgift att behärska denna. Allt som sker i den fysiska världen har sin början på det andliga och psykiska planet. Vad vi tänker, drömmer och mediterar över är också vad vi sedan producerar.

Ta denna blogg som exempel. Den startade i mina tankar. Den kommer ur mitt behov av att arbeta för Gudinnans sak, för ett ekologiskt, andligt, feministiskt perspektiv på livet. Det kommer ur mitt hjärtas kärlek för alla Gudinnans olika former, vare sig det är kvinnor, män eller barn, av vår egen mänskliga art eller av våra systrar och bröder på Moder Jord och i universum. Alla består vi av samma byggstenar. Vi är alla skapade av miljontals små solsystem som genom energi skapar bindningar så att mer eller mindre solid massa uppstår. Och, vi lever på en planet som ingår i ett större solsystem. Mikrokosmos och makrokosmos. As above, so below. I början var Gudinnan. Hon finns även i slutet. Den eviga cirkeln. Spiralen i perfekt virvlande dans.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0